Parc de la Devesa de Girona

La Devesa de Girona és un dels sis Jardins Històrics, -així, en majúscules perquè està reconegut com a Bé Cultural d’Interès Nacional-, (Jardins històrics o jardins patrimonials) de Catalunya.

El Parc de la Devesa està situat al NW de la ciutat de Girona entre els rius Güell, Onyar i Ter. Ès el parc urbà més gran i frondós de Catalunya.
Es tracta d’una gran una arbreda de plàtans d’ombra, disposats ordenadament creuada per avingudes formant una trama rectangular. Les primeres noticies de la Devesa daten del segle XV, però no es fins a principis del segle XVIII que el parc comença a configurar-se definitivament, fins llavors havia estat una zona d’explotació forestal amb alternança de plantacions i tales. Cap a 1850 es fa una plantació important d’arbres, molts dels quals són els exemplars encara existents al parc, per tant alguns tenen més de 150 anys. Durant la mateixa època  es constitueixen els jardins coneguts actualment com els jardins de la Devesa.
La Devesa i la singularitat dels seus arbres son objecte d’un tractament específic atesa la seva singularitat. El plàtans, col·locats a poca distància els uns dels altres, s’han vist obligats a créixer més en alçada que en amplada i això els ha fet assolir abans d’hora alçàries pròpies del seu zenit vital. Diversos exemplars arriben a l’altura excepcional de 60m. Els punts més complexes i singulars de la gestió d’aquest parc són la lluita contra les plagues i malalties que ataquen als plàtans, així com l’esporgament de les branques mortes per evitar perill d’accidents quan cauen de tanta alçada. Aquests “avis de l’arbrat” estan entre els exemplars arboris més notables dels parcs de Catalunya, i per descomptat representen el conjunt més valuós.
En la zona dels jardins encara es conserva un dels elements característics de la jardineria protomodernista del segle XIX, les anomenades “coques”. Es tracta d’aquests parterres elevats i coberts de vegetació amb plantes de diferent aspecte i color disposades de manera concèntrica fins un cim en el que sol haver-hi una palmera o un arbre singularitzat. Una delícia!
No podeu fer una visita a Girona sense acostar-vos als jardins i la Devesa. De moment però, us recomano que visiteu aquesta pàgina sobre patrimoni de la Generalitat, a més a més de trobar informació i una important galeria multimèdia sobre el Parc, es molt agradable navegar i descobrireu altres llocs interessants del patrimoni de Catalunya.
http://arquitphp.cultura.gencat.cat/index.php?languageId=ca_ES&monumento_inicial=822309&seccion_inicial=presentacio

Aquesta entrada s'ha publicat en Girona, Jardins, Modernisme, Segles XIX-XX, Sobre arbres i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.