Apunts sobre els parcs naturals de Las Lagunas de Ruidera i de los Calares del Rio Mundo a Castilla-La Mancha

IMG_20220803_103547redsig

Parc Natural de Las Lagunas de Ruidera. Castilla-La Mancha. Jordi Diaz Callejo, 2022

He dedicat uns dies d’agost a conèixer els parcs naturals de Las Lagunas de Ruidera entre  les províncies d’Albacete i Ciudad Real i el Parque Natural de los Calares del Rio Mundo i de la Sima. Ambdós són paratges naturals molt estimats per la població local i de la comarca.

IMG_20220801_230150 redsig

Laguna Tomilla. Parc Natural de Las Lagunas de Ruidera. Castilla-La Mancha. Jordi Diaz Callejo, 2022

El parc natural de Las Lagunas és un complex format per 15 estanys al llarg d’uns 30 km que donen origen al riu Guadiana. És un espai sorprenent d’aigües transparents  d’un color turquesa que canvia segons la llum del sol. Els estanys són d’origen càrstic que estan separats per parets calcàries de travertí que en algunes indrets forma petites cascades i salts d’aigua. Es tracta d’un dels pocs ecosistemes humits de Castella-La Mancha.  La vegetació dominant a les muntanyes de l’entorn són els alzinars i savinars i a les llacunes les arbredes d’àlbers, pollancres i vegetació palustre dominada per la mansega o jonc moresc (Cladium mariscus), la balca (Typha latifolia i T. domingensis) i el canyís d’aigua dolça (Phragmites australis). Alguna de les llacunes té la singularitat d’una petita planta carnívora de flors grogues anomenada Utricularia australis que gràcies a unes petites bosses captura puces d’aigua de les que extreu els nutrients que necessita.

IMG_20220803_144223redsig

Laguna Lengua. Parc Natural de Las Lagunas de Ruidera. Castilla-La Mancha. Jordi Diaz Callejo, 2022

Afortunadament, el turisme no està massificat tot i que és un indret amb molts vistants provinents de les comunitats pròximes.

IMG_20220804_121824redsig1

Cascada del Lago-Chorros del Rio Mundo. Albacete. Castilla-La Mancha. Jordi Diaz Callejo, 2022

El parc natural de los Calares del Rio Mundo es troba en un paisatge de muntanya que sorprèn per les espectaculars formacions hidrogeològiques, també d’origen càrstic, i per la seva flora. L’indret més espectacular del parc és el naixement del riu Mundo que sorgeix d’una cova en una gran paret vertical en semicercle que tanca tota la vall. L’aigua que surt de la cova té una caiguda de més de 80 m i va recorrent el darrer tram de la paret formant petites llacunes anomenades calderetas. El parc té una gran riquesa botànica amb més de 1300 espècies descrites el que representa gairebé el 20% de les espècies localitzades en tota la península ibèrica. El paisatge està dominat per pinastres (Pinus pinastre) i pinassa (Pinus nigra) amb taques de frondoses amb rotaboc (Acer opalus subsp. granatense) moixeres de pastor (Sorbus torminalis), omes (Ulmus glabra) i reductes amb teixos (Taxus baccata) o grèvol (Ilex aquifolium).

Cascada del Lago-Chorros del Rio Mundo, Papallona, la insectívora Pinguicula mundi i pinassa, Pinus nigra al Parc Natural de los Calares del Mundo y de la Sima. Albacete. Jordi Diaz Callejo, 2022

Com a curiositat, penjada d’algunes pedres i parets de travertí calcari humides es pot trobar una planta insectívora anomenada Pinguicula mundi que gràcies a les seves fulles enganxoses, reté petits insectes que digereix.

Aquesta entrada ha esta publicada en Botànica, Castilla-La Mancha, Parcs Naturals, Sobre arbres. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.