En un jardí, la imitació de la natura és un engany sabut

IMG_7933redsig

En un jardí, la imitació de la natura és un engany sabut. Parc de Vallparadís. Terrassa. Jordi Diaz Callejo, 2006

Hem de canviar per complet la nostra manera de comprendre el jardí. No podem interpretar un jardí seguint les regles i els valors de la natura, necessitem recuperar l’esperit de la jardineria, i entendre la jardineria com un conjunt d’estratègies i tècniques que ens hem proporcionat per crear porcions de natura humanitzada, però que no són natura.
Els materials amb què construïm un jardí són en primer lloc i en aquest ordre la cultura i després els elements físics i els elements naturals, però que no són la natura. En nombroses ocasions són elements tan transformats i alterats que ja ni es troben en la mateixa natura. Ens hem aturat a pensar que la major part de les plantes i flors que fem servir en la construcció d’un jardí no són autòctones i que encara que les denominem així, si ho són, no són del mateix lloc on creem el jardí?

IMG_3015redsig

Banyeres del Penedès. Jordi Diaz Callejo, 2005

La majoria de flors i plantes que adquirim pel nostre jardí han sofert un procés de selecció i millora que en poques ocasions comparteixen les mateixes característiques que les seves germanes de l’espècie en estat salvatge o natural.
L’arbust que veig en el meu jardí, és el mateix arbust que veig en el seu medi natural? Botànicament pot ser si, de la mateixa manera que la pastanaga de color taronja que em poso en l’amanida és botànicament la mateixa que trobo en estat salvatge al marge dels camins, però ningú dubtarà en descriure i tractar-les com a plantes diferents.
No es pot descriure un jardí amb la classificació i descripció tècnica de plantes, animals i la resta de materials que el componen. Cal fomentar una nova comprensió del jardí fonamentada en les observacions científiques i la implicació emocional.
El jardí es diferencia també de la natura perquè els seus criteris de creació i composició són diferents. La diversitat de la vegetació d’un jardí no està relacionada com ho està en la natura. En el paisatge natural cada espècie compleix un paper ecològic determinat, ocupa un estrat determinat i s’associa amb d’altres espècies amb les quals es determina un paisatge i una comunitat vegetal.

Escales de l'estació de Torelló. Pujada del mossèn Sabaté3redsig

Torelló. Jordi Diaz Callejo, 2008

En la natura trobem una connexió i distribució “natural” entre la vegetació, en un jardí l’associació que es forma està condicionada i creada pel jardiner. Les possibles associacions entre les plantes d’un jardí o d’un determinat racó d’un jardí són quasi infinites, depenent de la creativitat i habilitat del jardiner. Associació pel color de la floració, pel cromatisme de les fulles, per la mida…, pel seu contrast, pel volum de la massa vegetal…
No és necessari que existeixi un abisme entre la vegetació i l’ordenació de l’interior i l’exterior d’un jardí, però ni de bon tros es poden comparar.

Parc de la Ciutadella 1920-1930 ANC FONS ANC1-585 Josep M. de Sagarra. ANC1-585-N-13084-fragment

Un exemple modèlic d’harmonia amb nombroses  i variades espècies. Plaça d’Armes del Parc de la Ciutadella. Josep M. de Segarra, 1920-1930 ANC

En un jardí es genera un paisatge artificial, les comunitats vegetals que es formen no responen a criteris climàtics ni ambientals, tot i que és evident que han de provenir d’una àrea bioclimàtica similar, responen a criteris ornamentals, de composició artística. La comunitat vegetal d’un jardí, en principi, no “ocupa” cap buit, ni juga un paper ecològic determinat, les varietats estan associades de manera forçada des d’un punt de vista natural, però en harmonia decorativa, si es pot dir així. Aquesta és una de les tasques i el valor del treball dels jardiners. La cerca de la bellesa i l’avinença entre les espècies més enllà dels arquetips propis de la naturalesa.
No es pot descriure un jardí amb la classificació i descripció tècnica de plantes, animals i la resta de materials que el componen. Cal fomentar una nova comprensió del jardí fonamentada en les observacions culturals, les que impliquen els valors emocionals i evidentment també les tècnico-científiques.
Agradi o no, estigui a la moda o no, un jardí és un artifici recreatiu de la natura i per tant una realitat fonamentada en un concepte cultural.

Bosc Bertran de St.Gervasi 053-1

Can Bertran. Miquel Vinyals, 2006

Podem recrear un paisatge natural, construir un jardí amb les espècies del “lloc” i inclús anomenar-lo “jardí natural”, però que ningú es confongui, si és jardí, la creació necessitarà imputs com qualsevol altre creació humana i llavors ja estarem parlant del jardí d’una època concreta, d’una moda de fer jardins i si es consolida possiblement d’un estil de jardineria.
Ja ho deia en Manel Ribas Piera que en el jardí, la imitació de la natura és un engany sabut, una argúcia que hem convingut, i que ara, diria jo, molts han oblidat.

Aquesta entrada ha esta publicada en Espai públic, Jardiners, Jardins, Paisatge urbà. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a En un jardí, la imitació de la natura és un engany sabut

  1. Jo diria que caldria especificar bé que entenem quan ens referim a jardí. En un moment on estem impulsant crear espais verds a favor dels procesos naturals i no en contra, canviants i en constant evolució tot això no està tant clar. Més si pensem que en un país com el nostre, de natural, natural pràcticament no hi ha res. Em sembla un debat molt interessant. Gràcies i salutacions

    • Gràcies pel teu comentari Josep M.
      Certament els espais verds cada cop s’aproximen més a una imatge que s’identifica amb la natura. Hi ha d’haver “lloc” per a tot i tot pot ser dit jardí. Només que sóc del parer que no podem desterrar definitivament els valors culturals de l’obra jardinera per fer valdre únicament les regles i “lleis” naturals. Tot un debat, efectivament. Salutacions.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.