Desmuntant tòpics: les plantes invasores dels jardins

DSCF2688.1redsig

Jardins Joan Maragall. Barcelona. Jordi Diaz Callejo, 2014

El concepte de planta invasora és pot considerar un concepte cultural si entomem el tema des de la perspectiva de la jardineria.


text


Una planta invasora segons la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN) es aquella espècie al·lòctona que s’incorpora als hàbitats o ecosistemes naturals o semi naturals convertint-se en un factor de canvi amb impactes negatius i una amenaça per a la biodiversitat natural.

Agave americana. El blog de la tabla

Agave americana, una espècie al·lòctona, invasora, però molt estimada a la que cal posar ratlla. Imatge: El blog de la tabla

Des del punt de vista ecològic la capacitat de desplaçament de les espècies s’anomena disseminació o dispersió i es una estratègia natural per la qual les espècies troben una oportunitat d’estendre la seva àrea per tal de colonitzar nous hàbitats. El problema és que l’activitat humana accelera i amplifica aquests processos amb el risc que un determinat taxó esdevingui una espècie invasora produint un impacte ecològic negatiu en el medi natural. Les conseqüències negatives poden afectar a més a més a l’economia, la salut, la disponibilitat d’aigua, als valors socioculturals d’un territori o al paisatge.
Les espècies invasores competeixen amb les espècies autòctones en els espais naturals per l’espai, la llum i els nutrients. Part del problema és que normalment les espècies invasores es solen mostrar més eficients en determinats medis on s’instal·len i desplacen o inclús poden arribar a fer desaparèixer les espècies ”originaries” d’aquell hàbitat concret. La invasió biològica està considerada la segona causa de la perduda de biodiversitat al nostre planeta. Parlem d’un greu problema d’àmbit global.

Cortaderia selloana. Espores. org

Cortaderia selloana, una altre planta a mantenir sota control. Introduïda a Europa com a planta ornamental per als jardins i fixadora del terreny en obres d’enginyeria, ja que era capaç de penetrar fins a un metre de profunditat al sòl, s’ha convertit en un problema en la cornisa Cantàbrica i la regió mediterrània

Cal precisar que només es consideren invasores aquelles espècies que representen una amenaça per als ecosistemes autòctons, i que en propietat caldria parlar de poblacions invasores i no d’espècies o d’individus. Afortunadament, només una petita part de les espècies exòtiques arriben a ser invasores. Per això, i si parlem de jardins, és important tenir clars alguns altres conceptes:
La consideració de” planta invasora” no és pertinent quan s’analitza la vegetació d’un jardí encara que existeixen individus d’una espècie considerada “invasora” genèricament. Menys si s’estima que aquest jardí te uns valors patrimonials reconeguts, entre els que ‘’inclou la selecció de les espècies i el seu tractament, i que per tant és un valor que cal protegir.
Un jardí és espai unitari, creat seguint certes dinàmiques naturals però conservat amb uns paràmetres que no són els mateixos que els de la gestió del medi natural.
Un jardí és espai controlat per professionals amb responsabilitat que saben prendre les precaucions i estratègies necessàries per limitar aquesta problemàtica.
Les llistes de les espècies invasores cal que estiguin referenciades a un territori concret, on s’hagi avaluat que aquella espècie concreta pugui representar una amenaça per a la biodiversitat natural.

Un dels arguments més recurrents sobre la dispersió de llavors d’espècies “potencialment invasores” i sobre el que se sustenten determinades limitacions sobre la vegetació a emprar o conservar en la jardineria d’espais catalogats és l’activitat dels ocells. Dos apunts per reflexionar al respecte en l’àmbit local de Barcelona. Altres llocs tindran altres condicionants:
Entenc que és complicat limitar l’acció de les aus frugívores que disseminen les llavors quan s’alimenten. Quin és l’hàbitat d’aquestes espècies endozoocores (1), la pròpia ciutat? Doncs no hauria d’haver cap problema, hi ha jardiners professionals a tots els parcs de la ciutat. La germinació i creixement d’individus d’aquestes espècies no es tan ràpida com per no detectar-la en els treballs de manteniment habitual.

pittosporum-tobira. herbariobotanicaornamental

El pitospor és una planta molt emprada en els nostres jardins per fomar cledes i molt resistent al retall. herbariobotanicoornamental

pittosporum-tobira-con-semillas-maduras. 123RF

Fruit madur de pitospor. 123RF

Existeixen espais naturals pròxims que es podrien veure afectats i cal protegir? Aquestes espècies amb “potencial d’invasió” o les llavors que arriben, posem el cas a Collserola, són tan nombroses com per significar un problema i convertir ràpidament l’espècie en una població invasora? Si les aus nien en la ciutat i tenen aquí una font d’alimentació assegurada, quins individus “tornen” a Collserola?
En concret, dir que en un medi urbà com Barcelona un pitòspor, una troana, una cornera o una morera de paper, presents en moltes llistes, són “espècies invasores” i per tant poden representar un risc biològic és exagerat. En canvi ningú parla d’un greu problema biològic: de com l’auró, l’alzina, l’espígol o moltes altres “plantes autòctones” les plantem alegrement sense cap tipus de prevenció, quan molts d’aquests individus venen importats d’altres països, amb el greu risc de contaminació genètica que comporta vers les veritables autòctones. Recordem que una planta autòctona ho és per pertànyer a una regió determinada, no per la seva classificació botànica.

DSCF2694.1redsig

Jardins Joan Maragall. Barcelona. Jordi Diaz Callejo, 2014

Crec sincerament que el catàleg d’espècies amb que treballem en aquesta ciutat se situa a una escala que no té res a veure amb les greus situacions que es donen a d’altres indrets. No hem d’obviar la problemàtica, però tampoc magnificar-la. És important fer difusió dels manuals de bones pràctiques per a la cura responsable dels jardins que inclouen consells per a minimitzar els riscos d’invasió i cal insistir en reforçar l’educació ambiental, però també tenim una responsabilitat històrica amb el món de la cultura que afecta a la jardineria patrimonial.
Les generalitzacions sempre són inexactes i no cal fer bandera d’aquesta reflexió, però sí caldria introduir altres paràmetres a l’hora de prendre determinades decisions sobre els espais amb característiques patrimonials en els que la vegetació és un element d’identitat. Parlo d’espais on la força de la cultura i la seva relació amb el medi són un dels valors més valuosos.
Cal mesurar amb criteri les decisions que es prenen sobre els jardins de caràcter patrimonial. L’aplicació a la vegetació d’ús ornamental de les dinàmiques i principis naturals, els seus problemes i solucions poden servir d’ajuda, però no de model. Ni les funcions, ni els valors, ni les dinàmiques són extrapolables.
No podem substituir alegrement les espècies que durant decennis han conviscut en harmonia en els nostres jardins històrics.

(1) S’anomena zoocòria  a la forma de dispersió de llavors en que l’agent que realitza el transport és un animal. Endozoocòria quan aquesta dispersió es produeix perquè les llavors són empassades pels animals i són transportades en el seu interior.

Per saber-ne més sobre les plantes invasores i com cal actuar podeu consultar la publicació:  Código de conducta sobre horticultura y plantas invasoras de
Vernon Heywood y Sarah Brunel. Consell de Europa, maig 2009 editat pel Ministerio de Medio Ambiente y Medio Rural y Marino

Galeria | Aquesta entrada ha esta publicada en Jardins, Paisatge urbà, Restauració i conservació de jardins. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.