Inventari del Patrimoni Jardiner de Catalunya

Figueres. Parc Bosc9 red sig

Parc Bosc. Figueres. Jordi Diaz Callejo, 2013

La idea de confeccionar un Inventari amb el Patrimoni Jardiner de Catalunya (IPJC) neix de constatar la inexistència de cap catàleg ni registre que reculli el gran nombre de jardins d’interès patrimonial existents a Catalunya.

Una breu recerca a data d’avui, pel que fa a on cercar informació sobre aquesta relació ens ha portat al registre del Patrimoni Arquitectònic de la Generalitat de Catalunya, al llibre Jardins de Catalunya i a l’Observatori del Paisatge.
Al Cercador del Patrimoni Arquitectònic de la Generalitat de Catalunya apareix un total de 63 vegades la paraula jardí i 70 la de parc, però no sempre fan referència a parcs i jardins. Per exemple: jardí apareix en diverses ocasions com a cognom, com el nom d’una casa o com a citació de ciutat-jardí, sense referir-se explícitament a un jardí concret. De manera similar passa amb la paraula parc, que apareix també en registres com parc de bombers, parc cultural, parc de recerca, etc. Malgrat tot entre jardí i parc apareixen més de 90 inscripcions de jardins. 
Els altres dos reculls de jardins, com dèiem, són el compendi de jardins citats en el llibre JARDINS DE CATALUNYA de Manel Ribas Piera i el Dossier JARDINS elaborat per l’Observatori del Paisatge.
El llibre Jardins de Catalunya de l’arquitecte Manel Ribas, editat el 1991, sense la pretensió de ser un catàleg, en cita uns 140 jardins, dels quals, només es descriuen o s’apunta alguna característica concreta en una seixantena. Cal dir que el llibre recull també parcs i jardins antics i contemporanis i, públics i privats fins la data de la seva publicació.
En l’elaboració del dossier JARDINS, publicat el 2009 i en el qual vaig participar, es va partir d’una premissa que malauradament limita molt el seu abast. Només inclou aquells jardins o parcs d’interès patrimonial, que depenen de l’administració pública o d’altres institucions i que tenen un espai en exclusiva dedicat al jardí  en el  seu web. Es a dir, s’han exclòs els jardins que només apareixen citats per destacar especialment aquells sobre els que es poden consultar dades històriques o rellevants per internet. Apareixen una quarantena. 

Amb la creació d’un l’inventari del Patrimoni Jardiner de Catalunya (IPJC) es pretén establir un registre dels jardins notables que existeixen o han existit a Catalunya on s’incloguin jardins existents i jardins documentats desapareguts.

IMG_1689 redsig

Perelada. Jordi Diaz Callejo, 2004

Els objectius d’aquest inventari són:

  • Recollir, classificar i ordenar en un sol document els jardins i espais afins d’arreu de Catalunya.
  • Donar a conèixer jardins singulars desapareguts i d’altres dels que actualment només queden restes o estan abandonats.
  • Difondre els jardins, les intervencions jardineres o paisatgístiques i els parcs i llocs plantats d’interès patrimonial de Catalunya.
  • Esdevenir un espai de referència sobre els jardins per a persones especialitzades i per al públic en general.

En el mateix web dedicat a l’inventari hi ha la descripció del projecte i l’explicació de com està organitzat.

ACCÉS A L’INVENTARI DEL PATRIMONI JARDINER DE CATALUNYA

Galeria | Aquesta entrada ha esta publicada en Jardins de Catalunya. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.