Fàbriques amb jardí. La foneria Averly de Zaragoza en perill

La darrera notícia 29/5/2014:
aragondigital.es : suspesa la llicència d’enderroc

Es tracta de la empresa mes antiga de foneria, establerta a Zaragoza el 1863 i fins fa poc encara en funcionament.

Vista aèrea Averly1Imatge zenital del recinte fabril en la que es poden veure perfectament els diferents patis i espais enjardinats. En la cantonada la densitat d’arbres oculten el jardí.
Font: Google. Consulta i imatgeria de 2014
914580_1Font: http://www.change.org/es/peticiones/salvemos-averly-patrimonio-industrial-de-zaragoza

Tot el recinte fabril estava enjardinat, destacant el jardí formal que ocupa l’espai més noble del recinte, entre la vivenda i les oficines. Encara és ben visible des del Paseo Maria Agustín, ocupant tota la cantonada d’aquest carrer amb un tram de via urbana de la carretera N-232 , just al davant de l’estació de ferrocarril del Portillo.

914242_1Font: http://www.change.org/es/peticiones/salvemos-averly-patrimonio-industrial-de-zaragoza
Cantonada jardí1Font: Google. Consulta i imatgeria de 2014

Els actuals tallers i la zona residencial es van construir el 1880 al costat de l’estació de ferrocarril de Campo Sepulcro.

Consta de la vivenda i accés, amb façanes directes a la via pública, i els tallers i magatzems en la part interior de la illa de cases. L’edifici de la fàbrica conserva una fisonomia francesa. El conjunt va ser construït per l’industrial, natural de Lió, Antoni Averly, establert a Zaragoza durant la dècada de 1850. En el jardí es conservaven estàtues de bronzo i els busts d’Alfons XII i de Maria Cristina, fosos amb l’ocasió de la visita que van fer a la funció el 1882.

AverlyUn racó del jardí de la fàbrica.
(font : http://www.gistain.net/jardin-de-averly/)

La fabrica es troba en aquests moments amenaçada, els nous propietaris, el grup empresarial Brial ja ha previst edificar mes de 200 vivendes en els més de 8.000 m2 de terreny. La marca Averly segueix viva, però treballa fora de Zaragoza, tan sols fa dos anys que encara es mantenia l’activitat en aquest recinte, però la imposibilitat d’afrontar despeses va obligar a la seva venda. Sembla ser que només es salvaria la casa de la família i la porta que dona al passeig Maria Agustín, que és la part catalogada com a Bién de Interés Cultural, l’equivalent al que en la nostra legislació cultural seria un Bé Cultural d’Interès Nacional BCIN, la màxima protecció possible per un bé. La resta de les naus de la fàbrica desapareixerien.

El març de 2011 el Consejo del Patrimonio Histórico del Estado aprovà el Plan Nacional del Patrimonio Industrial, coordinat pel Instituto de Patrimonio Cultural de España, amb la finalitat de corregir la precària conservació d’aquest tipus de bens culturals a Espanya. Uns bens amenaçats per la “escasa sensibilización hacia este patrimonio, tanto por parte de las administraciones como de la sociedad”, i pels interessos derivats de la seva ubicació en “espacios urbanos de situación privilegiada”, afirmaven. També assenyalaven que davant del gran nombre d’elements a conservar, el Plan Nacional va incorporar un catàleg mínim en el que es van incloure els bens mes significatius de l’història de la industrialització espanyola, segons una selecció realitzada per The Internacional Commitee for the Conservation of the Industrial Heritage.

Un d’aquests elements fonamentals seleccionats va ser la foneria Averly,  de Zaragoza, un complex industrial excepcionalment conservat, amb un sorprenent alt grau d’autenticitat i integritat gràcies a la sensibilitat i cura de la pròpia família Averly-Bea-Hauke.

_fichero_d12717a5Planta de la fàbrica amb l’espai de la vivenda i jardí
(Font: http://www.change.org/es/peticiones/salvemos-averly-patrimonio-industrial-de-zaragoza#share)

Amb la destrucció del conjunt d’aquest lloc únic es perdrà el darrer vestigi industrial del centre de la capital aragonesa i la memòria viva de la indústria saragossana del segle XIX.

L’ajuntament de Zaragoza encara te a les seves mans decidir el futur del valuós contingut que fins fa poc encara es conservava en el seu interior. No es tracta només dels seus edificis, sinó també dels jardins i els milers de documents històrics, models de fosa realitzats de l’època de la seva fundació, peces de recanvi, materials, maquinària i motors conservats des de fa mes d’un segle, que fan d’aquesta instal·lació hagi esta considerada un dels cent immobles patrimoni històric de la Indústria en Espanya.

Font Placeta del Roser.
Com a curiositat cal dir que a Barcelona es conserva una font de fosa de va ser fabricada per aquesta empresa. Es tracta de la font model Olimpica situada a la Placeta del Roser a Sarrià.
Font: https://maps.google.es/Panoramio. Pedro Salcedo i Vaz

Des de fa mesos Apudepa (ACCIÓN PÚBLICA PARA LA DEFENSA DEL PATRIMONIO ARAGONÉS ) du a terme una campanya per salvar la fàbrica amb manifestos i accions de denúncia.

Composició fotosFont d’imatges: Apudepa i Indiegogo.com

Si voleu signar el manifest per salvar la Fundición Averly :

http://www.change.org/es/peticiones/salvemos-averly-patrimonio-industrial-de-zaragoza

Si voleu conèixer mes coses d’aquesta fàbrica, o conèixer Apudepa podeu navegar per aquests enllaços, hi ha un munt d’informacions i webs sobre la fàbrica i sobre la indignació per la seva possible destrucció:

La darrera notícia 29/5/2014:
aragondigital.es : suspesa la llicència d’enderroc

Aquesta entrada s'ha publicat en Fonts, Jardins, Jardins a recintes industrials, Paisatge urbà, Patrimoni industrial, Segles XIX-XX, Zaragoza i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a Fàbriques amb jardí. La foneria Averly de Zaragoza en perill

  1. Arturo Ramírez Martínez ha dit:

    Que edificio más interesante! A ver si lo salvan de la especulación inmobiliaria. Seguro que hay lugares mas apropiados para construir más pisos, legados industriales como éste quedan pocos.

  2. Retroenllaç: Fàbriques amb jardí. La foneria Averly de Zaragoza en perill | Del Modernismo

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.