Donem la benvinguda a aquest nou document de la Generalitat de Catalunya sobre el morrut de les palmeres (Rhynchophorus ferrugineus Olivier).
Vídeo divulgatiu sobre la plaga del morrut de les palmeres. El morrut roig de les palmeres a Catalunya. Generalitat de Catalunya
Aquest escarabat afecta principalment a la palmera canària (Phoenix canariensis) i a la palmera datilera (Phoenix dactylifera). A Catalunya, fins ara la pràctica totalitat de les palmeres afectades han estat les de canàries, però ja s’han detectat atacs en d’altres espècies. Es bo fer-ne difusió i ajudar a que tothom prengui consciència del problema que representa aquest insecte per a la qualitat sanitària de la nostra vegetació i la perduda del gran patrimoni paisatgístic del nostre país. (veure El morrut una plaga que posa fi a la imatge de molts dels nostres paisatges)
Malgrat aquests esforços de difusió, un problema com la plaga del morrut, pensem que s’hauria de tractar amb molta més contundència. Aquest estiu hem pogut comprovar, amb desànim, com a moltes poblacions, sobre tot del litoral, no es suprimeixen les palmeres afectades pel morrut o inclús veure com es mantenen i conserven noves palmeres, (moltes d’elles sorgides per la germinació de llavors disseminades per cotorres i altres aus i que inclús davant de la problemàtica evident no són eliminades).
Està mol bé fer aquesta activitat de difusió i sensibilitzar als milers de propietaris particulars de Catalunya que tenen en les seves propietats palmeres. Cal que estiguin amatents amb les possibles afectacions dels exemplars de les seves propietats, i que sàpiguen com s’ha d’actuar, però també cal exercir amb més eficàcia aquest control des dels ajuntaments. Modestament pensem que són les administracions municipals, més properes al territori, les que haurien exercir amb fermesa la tasca de protecció del patrimoni mediambiental i paisatgístic.
El Protocol a seguir pels titulars de palmeres ubicades en la zona demarcada de la plaga del morrut roig de les palmeres (Rhynchophorus ferrugineus) i el Pla d’Acció contra el morrut editat enguany per la Generalitat de Catalunya són dos documents on es pauten els procediments d’actuació per a la prevenció i pels casos d’afectació. Pensem que no son suficients i que caldria una normativa més eficaç i restrictiva que l’actual, ja que no s’està apreciant cap descens en la propagació de la plaga.
Per altre banda volem destacar que aquests documents com d’altres que afecten al morrut només s’han elaborat des del punt de vista de la sanitat vegetal, des de la perspectiva del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi natural, i pot ser fora convenient assajar noves formules legislatives, (necessàries en jardineria i paisatgisme), en la que poguéssim participar altres especialistes relacionats amb el patrimoni i els valors culturals dels espais amb vegetació amb la incorporació d’altres estratègies: plans d’eliminació de noves palmeres que creixen per germinació de llavors disseminades per aus, creació d’inventaris amb valoració paisatgística i cultural dels peus, mapes de localització de palmeres i proposta de tales selectives dels peus amb menys valor paisatgístics i/o culturals, … etc. Els tractaments són cars i no les podem tractar totes. Cal decidir.
Crec que no ens podem permetre esperar més, hem de ser més contundents en les decisions i actuacions per a la defensa de l’espècie i dels paisatges.
Cada temporada els nostres paisatges s’empobreixen més.
Amb l’afectació de cada palmera singular perdem un trosset del nostre patrimoni.