Document publicat a La Vanguardia l’1 de maig de 2010 i 15 de novembre de 2011. En el reportatge s’explicava que en els 4 darrers anys havien desaparegut més de 5.000 palmeres.
Després de veure aquestes dades -i comparar-les amb les del 2013- i aquests vídeos no serà necessari fer gaires comentaris sobre aquesta plaga que en pocs anys està canviant la imatge de molts dels nostres paisatges…
Paisatges agrícoles i tradicionals…
Els passeigs marítims de les poblacions de la costa…
Els parcs fruit dels eixamples de les nostres poblacions…
Els jardins d’antigues propietats recuperats i convertits en jardins públics…
Els petits espais enjardinats, dignificats per la conservació i protecció de grans exemplars de palmeres…
Els jardins creats i promoguts pels indianos…
Les grans avingudes de les nostres ciutats… a Barcelona l’emblemàtic passeig de Colom, per exemple, -la primera doble filera de palmeres datileres es va plantar a finals d’abril de 1883, aquest abril es compliran 130 anys- quina serà la seva nova imatge amb les palmeres característiques de la costa oest americana?
Els jardins fruit de l’estiueig i la segona residència de principis del segle XX, en els que no faltaven mai les palmeres, on quedaràn? Són el reflex de l’historia recent de tota una societat, d’una manera de ser i d’una manera de viure. Els sabrem interpretar i reconèixer sense les palmeres datileres i de Canàries?
Aquesta sèrie de vídeos sobre els efectes del morrut a les palmeres de Mallorca fa que pensar.
Podria ser qualsevol indret de la costa catalana.
Situació actual de la plaga a Catalunya.
Aquestes i moltes més dades actualitzades sobre el morrut, els protocols de lluita, la legislació complerta,… les trobareu al web de la Generalitat de Catalunya en Informació sobre plagues
Mare de déu! Fa por i tot! La destrucció del patrimoni no són únicament els enrunaments per abandó o per noves obres. El paisatge i l’entorn són elements que’l defineixen i formen part integral d’ell. Les palmeres moren en una indiferéncia generalitzada (o en un gran oblit?) mentre la plaga continua sense aturador… Sigui com sigui, aquest post era necessari. Moltes gracies,
Ánims i fins aviat!
Realment el morrut és un problema que arrosseguem fa anys i encara no hem pres consciència del que representa.
Gràcies per visitar-nos i decidir-te a escriure.
Fins aviat
El control de la plaga es fa difícil, sobretot per l’elevat cost del tractament. Sobre tot el curatiu, però també el preventiu, que s’ha de fer periòdicament, encara que no hi hagi efectes visibles d’una possible afecció.
A més, moltes palmeres es troben dins de patis on és difícil accedir per fer les podes, on sobretot s’encareix l’extracció de palmeres ja mortes o molt afectades. Com a conseqüència, no s’actua i la plaga encara s’estén més.
Fa gairebé un parell d’anys en vaig fer un post :
http://llibreprimer.blogspot.com.es/2011/07/morrut-de-la-palmera.html
Abraçada
Hola Miquel. Gràcies per enriquir el bloc amb el teu comentari i l’enllaç.
Fins aviat.